MENU

Welkom in Doornik


Geleide bezoeken

door de officiële Doornikse gidsenkring


Reserveringen: Dienst voor Toerisme Place Paul Emile Janson 1  7500 Doornik Telefoon: +32 69 22 20 45  Fax: +32 69 21 62 21 Onze vereniging

F

E

Tips voor trips met kids…. LAGER onderwijs

De gang van de tijd (2000 jaar geschiedenis in 20 minuten – ook toegankelijk voor jonger publiek)(reken 30 min)

Bezoek het belfort: 257 tredes in een grote wenteltrap tot de top. Infozaal over belforten, blik op het beiaard en de klokken, waai uit en geniet van het panoramisch zicht op kathedraal en stad.  Kan ook met gids bezocht worden. (reken 30 min)

Volg de gids in de stad, in de kathedraal, … Hij boeit jong en oud met zijn boeiende verhalen die het verleden tot leven brengen. Je waant je in de Middeleeuwen.  Een gidsbeurt duurt 2 uur en  kan een combinatie zijn van bv. korte stadswandeling en één museum of belfort of treintje).  Met gids ook gratis toegang tot de multimediaprojectie (10’)over de verdedigingsmuren van Doornik in het rode fort.  En de gids natuurlijk zijn stad als geen ander.  

En trouwens, wist je dat je met de gehele  klasgroep slechts 3€ betaalt als toegang tot de schatkamer van de kathedraal. En ook daar gaat de gids aan het vertellen.

Het natuurhistorisch museum : zeker aanrader voor jongere kinderen : De gids vertelt over de wondere wereld van de dieren bij de collectie opgezette dieren. Dankzij het skelet begrijp je hoe die slang dat konijn binnenkrijgt of hoe je schildpad er van binnen uit ziet. Je leert hoe vogels in  de lucht blijven of hoe de bek en de poten aangepast zijn aan het leefmilieu.    Daarna ga je in het vivarium op zoek naar de kaaiman, de gekko, de schildpad, giftige kikker of de kinderkamer van de tarantula’s etc.  (minstens één uur met gids)

Het museum voor schone kunsten : leer kijken naar kunst, begrijp de verschillende technieken en stijlen,  spreek over het schilderij dat je aangrijpt, verzin een tekstballon bij bepaalde scenes, etc. (minstens één uur met gids)

Het museum voor folklore komt natuurlijk volledig tot leven met een gids.  Je leert niet alleen over het leven van 100 jaar geleden, je begrijpt  ook uitdrukkingen als : Nu breekt mijn klomp, de ton valt in duigen . In ieder van de vele zalen ontdek  je het verleden.  De frituur van 100 jaar geleden, een bord voor soepdrinkers met snor, de kinderschuif, eigenaardige muziekinstrumenten,  oude ambachten, een oud café met volksspelen…

Aan boord van het  toeristentreintje ga je ook buiten het stadscentrum en ga je tot aan de Gatenbrug, de toren van Hendrik VIII, etc.   Kan ook met gids aan boord.  (klein uurtje)(prijs per leerling voor treintje)

Doe een taalspel-of activiteit   Bv. ganzenspel : De gids geeft je taal-en observatieopdrachten. Hoe zegt men “verboden toegang”. Wat betekent dat bordje aan de inkom van de bakker? Durf je zelf je snoep kopen in het Frans? Vraag je de weg naar het stadhuis ?  Voor iedere opdracht helpen we je op weg en na iedere opdracht laat het groepje zijn antwoorden checken bij het speelbord en verrijk je nog je woordenschat. Daarna wordt opnieuw met de dobbelsteen gegooid… op naar een nieuwe uitdaging. (spel één uur)

En aan een oude steengroeve, even buiten het stadscentrum gelegen, bij de  "Carrière de l'Orient" kan je wandelen langs de oude kalkovens en arbeidershuisjes en...liggen de pedalo's op je te wachten, is het zwembad met waterglijbanen ('s zomer ook openlucht) en een touwenparcours in de bomen...."   Een ideale afsluiter voor een mooie dag Doornik.