MENU

Welkom in Doornik


Geleide bezoeken

door de officiële Doornikse gidsenkring


Reserveringen: Dienst voor Toerisme Place Paul Emile Janson 1  7500 Doornik Telefoon: +32 69 22 20 45  Fax: +32 69 21 62 21 Onze vereniging

F

EDe stadsgidsen van Doornik stellen hun grondige kennis van het gebouw ter uwer beschikking. Reeds aan de buitenkant zal U onder de indruk zijn van de grootsheid van het schouwspel die zich voor U ontplooit.

Maar de ontdekking van de binnenkant van de kathedraal is nog overweldigender. Maken de hoogte en de harmonie van verhoudingen van het schip, gebouwd  in het begin 12deeeuw, tot een van de meesterwerken van de Middeleeuwse bouwkunst, het is vooral de zijbeuk die opvalt door zijn originaliteit.

In het midden van de 12de eeuw neemt de zijbeuk, maar in een rankere versie,  de structuur van het schip over en kondigt reeds de pracht van het gotische koor dat, midden de 13de eeuw, het Romaanse koor zal vervangen.

De toeschouwer zal  niet nalaten zich te verbazen over de subtiele en harmonische contrast tussen het Gotische koor en de Romaanse delen.

De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal herbergt talrijke waardevolle kunstschatten : vele honderden van de Romaans kapitelen uit de 12de eeuw,  het grootste geheel van Romaanse muurschilderingen van België die binnenkort gerestaureerd zullen worden, een prachtige koorafsluiting in Renaissancestijl uit 1572, een groot portaal versierd met merkwaardige beeldhouwwerken, talrijke schilderijen waaronder de enige Rubens van Wallonië  die nog hangt op de plaats waarvoor hij werd geschilderd. (momenteel niet zichtbaar wegens werken in de zijkapel)

De opgravingen door de UCL in opdracht van het Waalse gewest lieten toe de geschiedenis van de plek, vanaf de Romeinen, over de vele kerken die het huidige gebouw voorafgingen : vroegschristelijke periode, Merovingische bouwwerken uit de 7de eeuw, doopvont uit de 9de eeuw, preromaanse kathedraal uit de 11de eeuw…

De O.L.V.-kathedraal

met zijn 5 klokkentorens

waakt reeds

gedurende 900 jaren

over Doornik

Als oudste kathedraal van België  is de O.L.V.-Kathedraal van Doornik door de UNESCO. sinds 2000 erkend als wereldergoed.

Kathedraal in de steigers

Ondanks de grote restauratiewerkzaamheden in de kathedraal van Doornik, blijft werelderfgoed toegankelijk voor het publiek. De werf schuift geleidelijk op en al is soms een gedeelte niet toegankelijk, haar geschiedenis en buitengewone architectuur blijven een bezoek waard. Het geleid bezoek laat toe de omvang en belang van deze uitzondelrijke restauatie te begrijpen. Voor het eerst in België werd een kathedraal opnieuw met lood bedekt en kreeg een zijkapel een ruitjesmotief van geglazuurde dakpannen (zoals  we die kennen in Keulen, Wenen, …). De werken in het schip zijn bijna achter de rug. De gidsen lichten toe welke sporen van vroegere kerken en gebouwen de  archeologen blootlegden in de zijbeuk. Het is dus een  niet-alledaags bezoek aan de kathedraal die de gidsen U voorstellen.  De schatkamer blijft tijdens de werken volledig toegankelijk.