MENU

Welkom in Doornik


Geleide bezoeken

door de officiële Doornikse gidsenkring


Reserveringen: Dienst voor Toerisme Place Paul Emile Janson 1  7500 Doornik Telefoon: +32 69 22 20 45  Fax: +32 69 21 62 21 Onze vereniging

F

E

Belfort

Het oudste belfort van het land is UNESCO-werelderfgoed sinds 1999.

In 1188 gaf de Franse koning Filip II, bijgenaamd Augustus, in een keure aan de stad het recht om een klok, de Banklok, symbool van vrijheid en macht op te hangen . Een belfort, slechts half zo hoog als het  huidige belfort werd hiervoor opgetrokken.

Toen het gothische koor van de kathedraal werd gebouwd had de torenwachter geen zicht meer op het Noorden van de stad en in de 14de eeuw werd het belfort verhoogd tot 72meter, de huidige hoogte. Vanaf de Middeleeuwen regelden de klokken het dagelijkse leven : de Banklok (Bancloque) riep mensen samen voor feestelijke gebeurtenissen, de Vigneron gaf aan  de stadspoorten te openen of te sluiten, de Timbre waarschuwde bij brand. De Banklok en de Timbre doorstonden de tijd en hangen nog altijd in het belfort.

Vier jaar na de brand van 1391 werd de toren gerestaureerd en werden   een gevleugelde draak, sirenes en grifoenen op de spits geplaatst.  In 1397 werd het eind van de restauratie gevierd met het gooien van broden naar de kinderen, een gebeuren dat nog jaarlijks wordt overgedaan tijdens karnaval als de ‘pichou’, ventjes in koekebrood naar beneden worden geworpen.    

De 19de-eeuwe hoekbeelden, de zognoemde Hurlus, stelden vroeger de gezworenen, één van de 4 stadsmilities die instonden voor het verdedigen van de stad voor: de zwaardvechter, de kanonnier, de  handboog- en de kruisboogschutter. De verweerde beelden werden in 1950 vervangen door die van Stella Laurent.

Na het beklimmen van de toren, 258 tredes, word je beloond met een adembenemend schouwspel. De borden duiden  de gebouwen en kerken in de weidse omgeving. Op weg naar boven kom je voorbij de gevangenis, het clavier van de beiaard en de 55 klokken van het in 2003 vernieuwde klokkenspel. In de zomerseizoen, meestal op zondag, laten de drie beiaardiers hun muzikale klanken over de Middeleeuwse stad neerkomen.